top of page

Malo luksuzno čudo

Leica - legendarni fotoaparati predstavljaju pravo malo luksuzno čudo.

Pod motom kojim se kompanija vodi: "Strast i savršenstvo u kreiranju jedinstvenih fotografija", dostigli su i "titulu" najskupljeg. Da je to tako, govori i činjenica da je 2012. godine na aukciji u Beču, nepoznati kupac za samo četiri minuta izdvojio cifru od 2,16 miliona eura za jedan fotoaparat. U pitanju je bio aparat iz Leica-Null prototipne serije izrađena dvije godine prije početka serijske proizvodnje prvih 35 milimetarskih aparata. Prototipna serija je proizvedena u 25 primjeraka, od čega je samo 12 do danas sačuvano. Samo godinu dana ranije, 2011.godine u Austriji prodata je jos jedna Leica iz nulte serije za 1.320,000 eura.

Leica se upisala u istoriju fotografije još prije više od sto godina i traje do danas. Glavni krivac za početak fotografije kakvu danas znamo je svakako inžinjer Oskar Barnak. On je iskoristio 35 milimetarski film koji se do tada koristio samo u filmskoj industriji kako bi napravio mali aparat. Fotografija nije više podrazumjevala ogromnu kutiju na stativu što je izazvalo pravu revoluciju.

Leicinim fotoaparatima su snimljene mnoge legendarne fotografije počev od Poljupca na Time Squeru Alfreda Eisenstaedta, do fotografija Henri Cartier-Bressona koji je njihovim aparatima ostao vjeran do kraja. Za Bressona Leica je predstavljala "osjećaj kao veliki topli poljubac, metak iz revolvera, kao formulisanje psihoanalitičara".

Fotografija: "Poljubac na Time Squeru", Alfreda Eisenstaedt-a

Fotografija: Bresson sa svojom Leicom

Iako se firma tokom godina suočavala sa raznim problemima, predstavljanjem prvog digitalnog aparata M8 2006.godine, Leica je još jednom postavila standarde u svijetu fotografije. Zadržala je svoj vrhunski kvalitet i jedinstven dizajn.

Leica je sklona pravljenju limitiranih izdanja fotoaparata,pa često "u pomoć" pozove poznate ličnosti. Tako se u ulozi dizajnera našao i Lenny Kravitz. Leica M-P „Correspondent“ zadržala je i dalje prepoznatljivi minimalistički izgled, a ivice fotoaparata su zlatne, uz njega ide i vintage kofer koji je takodje sa zlatnim ivicama. Aparat je napravljen u samo 125 primjera, a ako želite da posjedujete ovo malo luksuzno čudo morali biste da izdvojite 24.500 dolara.

Leica je više od aparata, ona odiše stilom i elegancijom, luksuz u malom koja nas svojom pojavom poziva da razotkrijemo njen svijet ljepote. Iako mnogima nedostupna, svakako zauzima važno mjesto u svijetu fotografije.

Photos: LEICA

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Instagram Basic Black
  • Pinterest Basic Black
bottom of page