top of page

Pričam ti priču - kroz fotografiju

Kao što sam u nekom od prethodnih postova obećala, donosim vam rad sjajnog fotografa Philippe Halsmana. Pošto je i sam akter ovoga posta veoma specifičan, ni ovaj post neće biti običan. Bez klasične priče o životu jednog čovjeka, uplovite u Halsmanov svijet kroz njegove riječi i fotografije koje otvaraju vrata nekih novih dimenzija. Uživajte!


Rea M.

"Nikada nisam bio učenik nekog fotografa. Sve što znam naučio sam iz raznih pokušaja, grešaka i mnogo eksperimentisanja. Za mene osvjetljenje predstavlja isto što i četkica za slikara. Želim da moje svjetlo da svjest o trećoj dimenziji koja pokazuje dubinu." P.H.

"Ranih pedesetih tražio sam od svih poznatih ličnosti ili važnih ljudi koje sam fotografisao da skoče za mene. Bio sam motivisan iskrenom radoznalošću. Na kraju krajeva, život nas je naučio da kontrolišemo i prikrijemo svoje izraze lica, ali nije nas naučio da kontrolišemo svoje skokove. Htio sam da vidim šta poznate ličnosti otkrivaju u skoku, njihove ambicije ili nedostatak toga, njihovu odvažnost ili nesigurnost, ili bilo koje druge osobine." P.H.

"Za mene fotografisanje može biti smrtno ozbiljno ili veoma zabavno. Pokušavajući da sa kamerom uhvatim varljivu istinu često zna biti frustrirajuće. Pokušavajući da stvorim fotografiju koja ne postoji, osim u mašti, često je genijalna igra. Posebno sam uživao kada sam se igrao sa Dalijem. Bili smo kao dva saučesnika. Kada god bih imao neku neobičnu ideju , pitao bih Dalija da bude junak moje fotografije-i uvijek bi pristao. Neke od mojih kolega misle da narušavam svoju reputaciju ozbiljnog fotografa radeći takve fotografije koje uglavnom izražavaju apstraktne ideje. Ja vjerujem da grješe!" P.H.

"Čak ni moji prijatelji ne mogu da vjeruju da sam plašljiv čovjek. Znam da moram da fotografišem i činjenica da imam aparat u ruci mi daje hrabrost. Kamera je magična stvar!" P.H.

"Kada fotografišem lijepu ženu, jedini način za uspješan snimak je da se zaljubim u nju. Naravno i aparat takođe mora da se zaljubi. Kada žena zna podsvjesno da je neko zaljubljen u nju, uvijek će izgledati najbolje što može."

All photos by: Philippe Halsman

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Instagram Basic Black
  • Pinterest Basic Black
bottom of page